• špananje reketa za tenis, squash i badminton
  • otežavanje reketa
  • popravak ručke

Špananje reketa tj. natezanje žice reketa se vrši pomoću stroja koji kontrolira napetost na razne načine, ovisno o vrsti samog stroja dok dio pripreme , provlačenja žice i ostalog radi španer , pa je stoga izuzetno važno iskustvo samog španera zbog raznih faktora.Naime moguća su oštećenja žice kod nepažnje, posebno kod badmintonskih jer su vrlo tanke, moguća su prenaprezanja , također loša fiksacija reketa na stroj , a sve doprinosi kraćem ili dužem vijeku trajanja same žice.

Kvaliteta stroja daje sigurnost izvedbe same kilaže, odnosno zategnutosti ukoliko je stroj pravilno održavan i redovno kalibriran.

U mom servisu koristim najnoviji model iz 2019. proizvođača pro’spro TOMCAT , elektronsku mašinu sa linearnim zatezanjem i mogućnosti namještanja kilaže i do 10 dkg.

Na raspolaganju su žice vrhunskih proizvođača Luxilon i Signum pro kao i Yonex za badminton rekete.

Važnost odabira prave žice za igrača je podjednako bitna kao i odabir reketa, stoga na to valja obratiti posebnu pažnju jer nisu sve žice jednake ni po strukturi ,ni materijalu ,a niti po debljini pa pravilan odabir može sačuvati vaše zdravlje, a i novac koji nije zanemariva stavka u bavljenju tenisom.

Osobno uvijek volim porazgovarati sa strankom o tome kako igra i što želi od žice pa tako odlučiti što napraviti . Vrlo je bitno uzeti u obzir i to da se žice trebaju mijenjati s vremena na vrijeme iako nisu pukle pa o tome treba voditi brigu španer koji će vas upozoriti na to.

Nije zanemariva niti uloga gripa, koji kada odlučite koji vam odgovara valja pravilno namotati, a to iz mog iskustva mnogima predstavlja problem, no nakon nekoliko pokušaja sami to rješavate, iako bolje prepustiti stručnoj osobi.